De afbouw van fiscale voordelen voor hogere inkomens zorgt voor een hogere belastingdruk per extra verdiende euro. Maar op het totale inkomen is de verschuiving veel minder groot.

Het nivelleringsdebat keert terug met de plannen van het kabinet Rutte om fiscale kortingen voor hogere inkomens af te bouwen. Door te snijden in de algemene heffingskorting en de arbeidskorting stijgt de belastingdruk. Maar de manier waarop dat gebeurt, zorgt voor veel verwarring.

Z24 sprak met fiscalist Erik Jan Peffer van Maguire Tax & Legal over het verschil tussen ‘marginale’ en ‘effectieve’ belastingdruk. Conclusie: niemand gaat 59 procent belasting betalen over z’n inkomen.

Minister Dijsselbloem rekende woensdag voor dat de zogenoemde ‘marginale druk’ bij een inkomen van 20 duizend euro in 2017 op 20 procent komt te liggen, en bij een inkomen van 70 duizend euro op bijna 60 procent. Dit klinkt fors.

Peffer; “De marginale belastingdruk is volgens mij niet het juiste begrip voor deze discussie. Je moet kijken naar de effectieve belastingdruk. Bij de marginale belastingdruk gaat het erom dat bijvoorbeeld een salarisverhoging van één euro voor die specifieke euro tot een heffing van 60 procent leidt. Netto hou je van die extra euro dan 0,40 euro over.

"Maar waar het echt om gaat, is de effectieve belastingdruk: het percentage dat er moet worden afgedragen aan de overheid over het totale inkomen. Wie 30 duizend euro verdient met een effectieve belastingdruk van 30 procent, houdt netto 21 duizend euro over."

Dus het is niet zo dat iemand die twee keer modaal verdient straks 59 procent afdraagt aan de fiscus?

Peffer: "Nee. Niemand gaat van 52 procent naar 59 procent belasting."

Wat gebeurt er dan wel?

Peffer: "Als je bekijkt wat er door de aanpassingen van heffingskortingen gebeurt met de effectieve belastingdruk, zie je dat mensen met een bruto inkomen van 60 duizend euro nu 36 procent belasting betalen over hun gehele inkomen."

"In 2015 en 2016 wordt ook de hoogte van de belastingschijven aangepast en staan er veranderingen in de premie-afdracht voor de volksverzekeringen op stapel. Als je dat meeneemt, betaalt iemand die 60 duizend euro verdient, in 2016 nog steeds 36 procent over het totale inkomen."

En echte grootverdieners?

Peffer: "Daar zie je wel een verschuiving, maar die is niet spectaculair. Iemand met een bruto inkomen van 100 duizend euro gaat van een effectieve belastingdruk van ongeveer 43 procent dit jaar, naar 45 procent in 2016. Bij twee ton gaat het om een verschuiving van 47 procent naar 49 procent.

"Als je voor de hoogste inkomens alle kortingen zou elimineren, blijft een effectieve belastingdruk van 52 procent het absolute plafond. Hoger kan niet."

Lees ook:

'Kabinet straft harder werken'

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl